Andrew Rea - Filmowe Menu, przewodnik kulinarny dla miłośników kina

Strona główna » Polecamy Dodano: 2018-10-26

12 Października 2018 nakładem Wydawnictwa Laurum  ukazała się książka „Filmowe Menu. Przewodnik kulinarny dla miłośników kina”. Dziś mamy ją przed sobą i prezentujemy Wam nasze wrażenia z lektury.

Internetowy blog Andrewa Rei przybrał formę dostępną dla zjadaczy chleba preferujących kontakt z bardziej tradycyjnym - papierowym medium. W ten sposób spotkały się światy sztuki kulinarnej, filmowej i literackiej, jeśli przyjąć, że każda książka to jakaś literatura.

Andrew Rea, pasjonat kina i szef kuchni postanowił przyjrzeć się filmom pod kątem swojej profesji - czyli kątem kulinarnym. W ten sposób powstało „Filmowe Menu” - książka kucharska dla tych, którzy zawsze chcieli sprawdzić sami czy hawajski burger Big Kahuna zasługiwał na entuzjastyczną recenzję ze strony Julesa w „Pulp Fiction” lub czy strudel wiedeński mógł osłodzić Shosannie straszliwe chwile u boku pułkownika Landy w „Bękartach Wojny”.

Książka „Filmowe Menu” zawiera  41 przepisów o dużej rozpiętości skali wykwintności, przynależności kulturowej oraz stopnia trudności przygotowania. Od receptur na naprawdę proste potrawy w rodzaju spaghetti Aglio e Olio z filmu „Szef” lub naleśniki z „Wujaszka Bucka”, po przepis na przepiórki w sarkofagach z „Uczty Babette”. Każdy fan kina powinien znaleźć coś dla siebie czy swoich przyjaciół, których pragnąłby ugościć daniem na miarę kurczaka w sosie czekoladowym rodem ze „Śniadania u Tiffany’ego”.

Niczego nie można zarzucić oprawie książki. Piękne zdjęcia prezentujące przygotowane według przepisów dania, czytelne teksty ze wskazówkami dotyczącymi możliwości zdobycia niektórych, bardziej egzotycznych dla nas składników lub sposobu ich zastąpienia wiodą czytelnika  przez świat tajników kuchni jak za rękę. Kolejne strony z przepisami przeplecione są krótkimi omówieniami  wybranych scen filmowych, w których jedzenie odgrywało istotną rolę.

I szkoda tylko, że nasza kinematografia nie dorobiła się jeszcze podobnego opracowania. Moglibyśmy wszyscy zaspokoić ciekawość tego jak smakuje puree z dżemem wspomniane w „Misiu” lub „zupy talerz gorącej – pomidorowej” z filmów Koterskiego.

Wydawnictwo Laurum
128 stron, oprawa twarda, cena 54,90 zł.
 

Bartłomiej Budnik - kulturaisztuka.pl